Fogpótlások

Koronák

A fogászati korona egy fog-formájú ún. „sapka”, amelyet az előkészített, lecsíszolt fog megmaradt csonkjára ragasztanak és ezáltal azt megerősíti és visszaadja az eredeti, természetes fog formáját és színét.

A koronákat a fogászati laboratóriumok készítik. Készülhetnek kerámiából fém alappal, vagy nemesfém alappal vagy tisztán kerámiából.

A kezelés során legalább kétszer-háromszor kell az orvost felkeresnie. Első alkalommal történik az előkészítés, a lenyomatvétel, a szín kiválasztása és az ideiglenes korona felhelyezése. A második-harmadik alkalommal történik a végleges korona próbája és beragasztása. A kezelések általában a 1-2 hetet vesznek igénybe .

A modern koronák élettartama legalább 10 év, de a legtöbb esetben ennél hosszabb időt, akár a 20 évet is kibírnak.

Kerámia leplezésű korona

A lecsiszolt fogak másolatát a laboratóriumban digitalizálják, számítógépen 3D-s tervezőprogrammal egy az előkészített fogra pontosan illeszkedő sapkát terveznek, akár 1000-es nagyításban, majd ezt a sapkát frézgépek egy választott anyagú tömbből kimarják (műanyag, titán, zirkon), és végül a fogtechnikusok több rétegben fogszínű kerámiával borítják. Ez a ráégetett kerámia teljesen eltakarja a fémet, ezáltal esztétikus. A biokompatibilitás és az esztétika legmagasabb követelményeit is kielégíti, ha a fémsapka nemesfémből készül. Ezek a koronák stabilak, hosszú élettartamúak,a kerámia leplezés színtartó,magas esztétikai hatást biztosít.

Fémmentes kerámia korona

Mai tudásunk szerint a legmodernebb és legmagasabb igényeket leginkább kielégítő megoldás. A tradicionális fém vázakat a Zirkonoxid váz váltotta fel, mely teljesen antiallegén, maximálisan fogszínű és tartós.

Hidak

Hidat akkor készítünk, ha néhány hiányzó fogat kell pótolni.

A híd tehát egy olyan fogpótlás, amely a hiányt pótló műfogakat a szomszédos maradék fogakhoz rögzíti. A kerámiával leplezett hidaknak mindig van egy fém alapja, melyet fémváznak nevezünk. Anyaga lehet nemesfém (ez a legtökéletesebb) vagy nem nemesfém. A fémvázra kerül a kerámia leplezés, így az esztétikai megjelenése kimagasló. A fémváz biztosítja a híd stabilitását, hosszú élettartamát.

Fogsorok

Két típusról beszélhetünk: a teljes és részleges fogsorról. A teljes fogsor helyettesíti az összes fogat a felső vagy az alsó állkapcson. A részleges fogsorral pótoljuk a hiányzó fogakat. Ez egy fémvázra van rögzítve, és fémkapcsokkal (finom precíziós elemekkel) illeszkedik a természetes fogakhoz. Bizonyos esetekben koronákat helyeznek fel a saját fogakra, melyek horgonyként tartják a műfogsort. Az orvosa segít Önnek a legmegfelelőbb típusú fogpótlás kiválasztásában.

Miből készülnek a fogsorok?

A műfogsor fogtechnikai laboratóriumban a levett lenyomat alapján személyre szabottan készül. Alapja hússzínű műanyag, mely a fogínyre illeszkedik. A felső műfogsor befedi a szájpadlást, míg az alsó fogsor patkó alakú. A fogsor váza fémből is készülhet. A fogak általában műanyagból készülnek, és összhangban vannak a természetes fogak színével, ami főleg a részleges fogsorok esetén fontos.