Fogmegtartó kezelések

Fogtömések

A mindennapi munkában szinte a leggyakrabban alkalmazott módszer. A fogorvos először eltávolítja a szuvas fogrészeket, kitisztítja az érintett területet, és aztán betömi a kitisztított üreget több rétegben tömőanyaggal, ezáltal meggátolja a további fogszuvasodást. Általában egy alkalommal elvégezhető kezelési mód.

Ma már az orvostudomány előrehaladtával a szervezetre nem túl egészséges és kevésbé esztétikus amalgámtömést felváltották a fény hatására megkötő esztétikus, fogszínű tömések.

Fogszínű tömések (fehér tömések, kompozit tömések)

Ezek általában üvegrészecskékből, szintetikus gyantából és kötőanyagokból készülnek.

A fenti anyagok ugyanolyan színűek, mint az Ön fogai, mert lényeges a természetes megjelenés. Különféle színű és fizikai tulajdonságú rétegek egymásra helyezésével, hibrid technikákkal az eredetihez messzemenőkig hasonlító fogakat lehet építeni.

Érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseket?

Igen, és ennek két oka van: a nehézfém terhelés és az esztétika. Ha a csere mellett dönt, akkor az amalgámtömések nagyrésze kicserélhető modern, tartós fogszínű tömésekre is, de néha elkerülhetetlen a túl nagy amalgámtöméssel ellátott fogak lecsíszolása és koronával való ellátásuk.

Inlay / betét

A fogmegtartó kezelések közül egyes esetekben az inlay is megoldást jelenthet. Az eljárás legalapvetőbb eltérése a fogtöméssel szemben, hogy ez a fogorvos és a fogtechnikus összehangolt munkájával történik. Az orvos a szuvas fogállomány eltávolítása után egy speciális üreget alakít ki a fogon, majd egy lenyomat segítségével a fogtechnikus a laboratóriumban elkészíti a kívánt méretű, alakú, színű betétet, azaz az inlay-t. Elkészítése két alkalmat vesz igénybe és előkészítése helyi érzéstelenítésben zajlik. A tömésekhez képest ez egy költségesebb eljárás. Az alábbiak határozzák meg, hogy Önnek melyik megoldás a legmegfelelőbb:

  • a szuvasodás mértéke, nagysága
  • a fog ép felszíneinek terhelhetősége
  • az esztétikai igények
  • és a költségek.

Milyen anyagokból készülhetnek az inlay-k?

Aranyból, melyek laboratóriumban készülnek, és ezeket ragasztják be a helyükre. Előnye, hogy csökkenti a másodlagos, azaz a betét alatt kialakuló további szúvasodás valószínűségét, ezenkívül kiválóan összepolírozható a még maradt egészséges fogszélekkel és nagyfokban allergiamentes. A tiszta aranyhoz csak nemesfémeket használnak további ötvözőanyagként pl. palladium, platina stb.

Hátránya, hogy az arany az elmúlt években nagyon megdrágult, illetve hogy az aranyfog színe lehet zavaró, de erre is van megoldás, ugyanis kombinálható porcelánnal. Több mint 20 év lehet az élettartama.

Arany bázis + porcelán: ez az úgynevezett galvántechnológia. A különbség a fentiekkel szemben, hogy az arany bázisú inlayra porcelán leplezés kerül, csak a betét szélén körkörösen a fogtechnikus egy arany peremet hagy a még pontosabb illeszkedés érdekében. Előnyei ugyanazok, mint a fent említettek,  hátránya az ára.

Kerámiából, melyek laboratóriumban készülnek, és azután ragasztják be azokat. Ez eredeti fogszín kiválasztható és ez az anyag sem nem színeződik el. Kerámiával általában a fog nagy részét helyreállíthatjuk. Ára kedvezőbb, mint az arany inlay-é.

Cirkóniumoxid bázis + porcelán: fémmentes betétről van szó, így bármilyen fémallergia esetén alkalmazható. Magas a terhelhetősége és nagyon szép színekben készíthető. Rendkívüli előnyei miatt ára kicsit drágább, de hosszú távon megtérül, mind tartósságban, mind esztétikában! Modern CAD-CAM  technológiával készülnek.

Barázdazárás

A fogszuvasodás megelőzésének egyik leghatékonyabb módszere. Érzéstelenítést nem igénylő beavatkozás.

A nagyörlő fogak rágófelszíni barázdáiban és gödröcskéiben a lepedék és ezáltal a baktériumok könnyebben megtapadnak. Ezek a felületek gyakran annyira mélyek, hogy a fogkefével nehezen vagy szinte egyáltalán nem tisztíthatóak. A mély, szabad szemmel alig látható rések folyékony tömőanyaggal való feltöltését hívjuk barázdazárásnak. Így a fogak könnyen tisztíthatóak és a szuvasodás elkerülhető.

Veneer / kerámiahéj

A veneer egy hajszálvékony kerámiahéjat jelent, melyet fogtechnikus készít. Ezzel a restaurációs eljárással a lepattant, letöredezett, foltos, elszíneződött első fogak korrigálhatók, esztétikussá varázsolhatók. A természetes fog megmarad, csupán optikailag változik előnyére, de nem minden első fogra elkészíthető.

Gyökérkezelés

A beavatkozás lényege a gyulladt vagy elhalt fogak gyökércsatornájának kitisztítása, kezelése, az elhalt fogbél eltávolítása és a fent maradó üreg teljesen légmentes lezárása gyökértömő anyagok segítségével.

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fogbél fertőzött, vagy gyulladt. A fertőzés szétterjedhet és gennyesedést, csontlebontódást, fájdalmat okozhat. Gyökérkezelés nélkül lehet, hogy a fogat el kell távolítani. Az eljárás általában fájdalommentes, helyi érzéstelenítéssel történik, viszont időigényes folyamat, ezért a fogorvost több alkalommal fel kell keresni.