Fogászati implantáció – Fogbeültetés

Egy korszerű, esztétikus megoldás a fogpótlás területén

Mi a fogimplantátum?

Az implantátum egy ún. “műgyökér”, amelyet sebészeti úton helyeznek az állcsontba, az elvesztett fogak helyére. Ezek a kiváló minőségű támasztékok alkotják az új rögzített fogpótlás szerkezetét, mely ugyanolyan erős és stabil lesz, mintha az a saját fogakra készült volna.

Miből készülnek az implantátumok?

Manapság a fogászati implantátumok nemzetközi minőségi normák alapján titánból készülnek, mely szövetbarát fém, semmiféle károsodást nem okoz, nem korrodálódik, ellenáll a savaknak és egyéb anyagoknak, nem mágnesezhető és rendkívül erős a súlyához képest.

Ki kaphat implantátumot?

A fogimplantáció általában kortól független. Az implantáció feltétele a jó egészségi állapot és az állcsont megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománya. Nagyfokú csonthiány esetén lehetőségünk van a csont felépítésére is. Ez esetben felhasználásra kerül a mesterséges csontpótló anyagok mellett a páciens saját csontja is. Az előzetes vizsgálatok során a kezelőorvos tájékoztatja a beteget a kezelési és sebészeti eljárásokról, valamint a fogpótlás-tervezésről.

Milyen előnyei vannak az implantációnak?

  • Az implantálás segítségével a fogpótlás többnyire megoldható a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolása nélkül.
  • A kivehető fogpótláshoz képest rögzített, fix pótlás készíthető (megfelelő számú implantátum esetén).
  • A stabil fogak pozitívan befolyásolják a kiejtést, jobb életminőséget, több önbizalmat eredményeznek.
  • Az implantátum további előnye, hogy megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.
  • A kivehető fogpótlások okozta pszichikai nyomás teljesen megszűnhet.
  • Az implantátum helyétől és a páciens szájhigiéniájától függően, az implantátumok élettartama általában 10-20 év.

Hogyan történik az implantáció?

A beavatkozást sokéves tapasztalattal rendelkező szájsebészek, implantológusok végzik, és helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Az implantáció csupán egy kis operációnak felel meg.

A szakember előzetesen röntgenfelvételt készít, hogy meggyőződjön az implantátum pontos helyéről. A helyi érzéstelenítés után a sebész felvágja a fogínyt, majd egy lyukat fúr az állcsontba, és ebbe helyezi be az implantátumot, majd összevarrja a fogínyt. Amennyiben csak 1 fogról van szó, akkor a beavatkozás csupán egy órát vesz igénybe. Ezután a beteg fájdalomcsillapítókat kap. A műtét után egy héttel a varratokat eltávolítjuk.

A beavatkozást követően 1-3-6 hónapos gyógyulási idő után a felépítmény (híd, korona) elkészítése következik, vagy megfelelő csontkínálat esetén azonnali ideiglenes fogpótlást készítünk a frissen beültetett implantátumokra, úgyhogy a beteg aznap vagy másnap használható fogakkal távozhat.

Mikor lesz meg az új fogam?

Az implantátum behelyezése után több hónapot kell várni, amíg az implantátum becsontosodik, azaz ránő a csont és ezáltal rögzül. Az alsó és felső állkapocs esetében is ez 3-4 hónap. Az implantátum az íny alatt, befedve gyógyul. A teljes gyógyulás után kerülhet sor a második operációra és a fogpótlás (híd, korona vagy műfogsor) elkészítésére és rögzítésére.

A páciensnek addig sem kell fogak nélkül maradnia, mert ha az implantátum a száj front részére kerül, akkor a fogorvos egy ideiglenes fogsort vagy hidat készíttet Önnek. Amennyiben teljes műfogsora van, úgy ezt az egész gyógyulási időszak alatt hordhatja, miután ezt átalakították.